Sportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties efficiënter te benutten. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Door betere afstemming wordt niet alleen het gebruik van sportfaciliteiten geoptimaliseerd, maar ontstaat ook een duurzamer en toegankelijker sportaanbod voor iedereen.

Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
Onze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke leefomgeving is daarom essentieel, wat vraagt om samenwerking tussen het sociale en ruimtelijke domein. Die samenwerking is in praktijk echter niet altijd vanzelfsprekend.

Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
Bewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt hierin een cruciale rol. Zonder structureel beleid en concrete acties blijft een beweegvriendelijke omgeving slechts een ambitie. Wat is er nodig om daadwerkelijk verandering te brengen?

Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
Jongerenwerk zet sport en beweging in als een instrument om jongeren te bereiken en te begeleiden in hun persoonlijke groei. Dit wordt gerealiseerd door het organiseren van sportieve activiteiten die niet alleen hun fysieke activiteit stimuleren, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het versterken van zelfvertrouwen. Door deze activiteiten aan te bieden, creëert het jongerenwerk een toegankelijke manier voor jongeren om contact te leggen met anderen, hun betrokkenheid bij de gemeenschap te vergroten en zichzelf verder te ontwikkelen.

Haarlem investeert in beweegvriendelijke openbare ruimte
De gemeente Haarlem zet in op een beweegvriendelijke stad door extra ruimte te creëren voor sport en ontmoeting in de openbare ruimte. Met nieuwe urban sportlocaties en verbeterde faciliteiten wordt ingespeeld op de groeiende behoefte aan laagdrempelige sportplekken voor jong en oud.